Składniki
- 500 g filetu z kurczaka
- słoik ketchupu łagodnego - 270 g (użyłam Kieleckiego)
- słoik domowego sosu pomidorowego (300 g)
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 por
- 1 łyżka oliwy
- szczypta chili
- szczypta soli i pieprzu
- świeża bazylia do posypania
- przyprawa do kurczaka
- zioła prowansalskie
- ryż
Przepis
Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Seler naciowy kroimy na kawałki, por także i podsmażamy chwilkę na patelni na łyżce oliwy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe i koniecznie z przykrywką) i układamy połowę warzyw, na to połowę naszego kurczaka, znowu resztę warzyw i kurczaka. Ketchup mieszamy z sosem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili. Zalewamy takim sosem naszego kurczaka, przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Ryż gotujemy i przekładamy na talerze (3 porcje - 2 woreczki wystarczą), na środku układamy kawałki mięsa i polewamy sosem z warzywami. Posypujemy świeżą bazylią.