Aromatyczna zupa kalafiorowa

Ewelina
Zupy
26.10.2014 10:11
Aromatyczna zupa kalafiorowa

Przepis

Aromatyczna zupa kalafiorowa

Smaczna, letnia zupa kalafiorowa. Dodatek curry i kurkumy nadaje jej nie tylko piękny kolor, ale również wspaniały aromat. Zupę można zmiksować i podawać z bułeczką jako gęsty krem. Polecam!

Zupa kalafiorowa

Składniki na 4 porcje:

1 marchew

kawałek selera

mała pietruszka

kilka krążków pora

2 ziemniaki

litr bulionu drobiowego

pół kalafiora

pół szklanki gęstej śmietany

przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki curry i kurkumy

2 łyżki koperku

Wykonanie:

Warzywa obieramy i myjemy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, ziemianki kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z porem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy. Na końcu zabielamy śmietaną i dodajemy koperek.