Bogracz (zupa gulaszowa)

Krzysztof
Obiad
25.10.2014 7:56
Bogracz (zupa gulaszowa)

Przepis

Bogracz

2 kiełbasy

25 dag chudego mięsa (dodaję indyka)

1 duża cebula

5 ząbków czosnku

1/2 czerwonej słodkiej papryki

1/2 ostrej papryczki chili

4 pieczarki

2 średnie ziemniaki

4 pomidory

1 mała cukinia (niekoniecznie)

4 łyżki makaronu

1 liść laurowy

olej

sól, pieprz

Na gorącym oleju podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i mięso. Dusić 10 minut. Dodać paprykę słodką i ostrą, pokrojone również w kostkę pieczarki. Dusić 5 minut. Pomidory obrać ze skórki, pokroić, dodać do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, cukinią. Teraz wrzucić makaron. Doprawić solą, pieprzem i liściem laurowym. Gotować na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodać wodę. Dobrze, jeżeli bogracz ma czas ,,odpocząć", bo wtedy jest jeszcze lepszy.