Domek Baby Jagi z piernika

Krzysztof
Przepisy
06.12.2014 8:12
Domek Baby Jagi z piernika

Przepis

Kochanie dzisiaj Mikołajki, kto z was dostał prezent? Ja mam dla Was domek Baby Jagi. I oficjalnie rozpoczynam otwarcie sezonu przygotowań świątecznych. Domek Baby Jagi trzeba chociaż raz w życiu zrobić dla swoich dzieci, to świetna zabawa, która łączy pokolenia. Jest trochę czasochłonny ale efekt końcowy wybacza mu wszystko. A co najważniejsze jest świetnym prezentem :)

Składniki:

1 kg miodu

1/4 l wody

1250 g maki pszennej

1 przyprawa do piernika

3 łyżeczki kakaa

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cynamony

30 g sody oczyszczanej

100 g pokrojonej skórki pomarańczy

do dekoracji

ok 6 migdałów

kolorowe cukiereczki

gęsty lukier do sklejenia i śniegu

Przygotować z kartonu odpowiednie szablony:

Przygotowanie:

W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę. Zrobić na środku wgłębienie i wlać schłodzoną schłodzony miód. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto.

Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym i rozgrzać piekarnik na 200 C.

Z ciasta uformować wałeczki o długości 40 cm i średnicy 1,5 cm. Układać je na blaszce z odstępem 2-3 mm, ponieważ wałeczki pod wpływem pieczenia zwiększą swoją objętość i ładnie się skleją - (powstaną ładne ściany domu). Z wałeczków powinien powstać prostokąt o wymiarach 40 x 26 cm. Pieczemy ok 20-30 minut.

Z pozostałego ciasto rozwałkowujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy z niego dwa prostokąty o wymiarach 25 cm x 15 cm i 35 cm x 28 cm, po nakłuwać widelcem, ułożyć na drugiej blaszce i piec przez 12-18 minut.

Z pierwszego upieczonego placka wycinamy ( pomaga nam w tym szablon) ostrym nożem ściany domu. W ścianie frontowej wycinamy okno i drzwi. Z gładkich prostokątów wycinamy podstawę domu i dwie płaszczyzny dachu.

Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i uformować 10 małych pierniczków ok 1,5 cm x 0,5 cm i udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut.

Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy i dekorujemy według własnego uznania, cukierkami i pierniczkami :)