Bogracz - zupa węgierska

Ewelina
Zupy
31.08.2015 9:13
Bogracz - zupa węgierska

Składniki

80 dag mięsa wieprzowego

4 łyżki smalcu

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 czerwone papryki

2 pomidory

1 kg ziemniaków

10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę)

1 papryczka chili

1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki)

sól do smaku

pieprz do smaku

kminek mielony do smaku

Przepis

Mięso umyć, pokroić w kostkę i włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki. Dusić około pół godziny, następnie dodać kluseczki, doprawić do smaku i dogotować do miękkości.