Przepis
Składniki na spód:
220 g mąki
120 g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
galaretka zielona (u mnie agrestowa)
kilka kiści jasnych winogron
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, podzielić na połowę i zostawić do stężenia.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie formę do tarty (najlepiej z odpinanym dnem) o średnicy 25 cm wysmarować masłem i obsypać mąką i wylepić ciastem dno i brzegi formy. Podziurkować widelcem i piec w 180oC około 25 minut (do złotego koloru ciasta). Całkowicie wystudzić.
Składniki na mus:
200 g serka homogenizowanego waniliowego
połowa tężejącej galaretki
Serek połączyć z galaretką z połową tężejącej galaretki i wyłożyć na na upieczone ciasto. Wyłożyć winogrona i zalać resztą galaretki, Schłodzić w lodówce przez 2 godziny przed podaniem.
Smacznego!