Gorąco polecam 🙂 Składniki: (na małą blachę 24 x 17 cm) masa: 2 żółtka 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła ( w temperaturze pokojowej) duże opakowanie cukru wanilinowego (16 g) Można także udekorować przed włożeniem do lodówki, ale odłożyć połowę bez i te pokruszyć i ułożyć na cieście później). Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć. Przed podaniem udekorować ciasto (można to zrobić wcześniej, ale bezy, które spędzą w lodówce kilka godzin, zmiękną i nie będą chrupiące. Pani Walewska bez pieczenia Pani Walewska zwana też pychotką, zasługuje chyba na miano naszego narodowego przekładańca. 1/2 słoiczka powideł śliwkowych garść płatków migdałów 10 sztuk małych bez Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem. Odłożyć 3 łyżki masy na bok. Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru. W każdym razie ja za tym ciastem przepadam, i by móc je jadać nieco częściej, postanowiłam stworzyć jego szybszą wersję,. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę. Masło utrzeć na puch, do białości. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym.