Czarno-białe ciasteczka

Krzysztof
Przepisy
09.03.2014 10:07
Czarno-białe ciasteczka

Przepis

Składniki:

150 g miękkiego masła lu margaryny

120 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego Dr. Oetker

1 jajko

120 g maki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka mleka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao w proszku

Sposób przygotowania:

Masło lub margarynę przełożyć do miseczki, utrzeć na gładki krem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Małymi porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wbić jajko, wyrobić mikserem (około pół minuty).

Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę w 2 porcjach wsypać do masy, wymieszać mikserem. Podzielić przygotowaną masę na 2 równe części.

Jedną część ciasta rozsmarować na płaskim talerzu. Kakao połączyć z mlekiem, dodać do drugiej części ciasta, dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto przełożyć na jasne, delikatnie rozsmarować.

Blaszki do pieczenia w rogach i pośrodku posmarować tłuszczem. Przykryć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 180C , piekarnik z termoobiegiem do ok. 160C.

Z przygotowanego dwukolorowego ciasta oddzielać dwiema łyżeczkami podłużne porcje ciasta. Układać je na przygotowanej blasze, zachowując odstępy. Ciastka piec ok. 10-15 min (każdą blaszkę).

Smacznego!