Przepis
Składniki:
150 g miękkiego masła lu margaryny
120 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego Dr. Oetker
1 jajko
120 g maki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao w proszku
Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę przełożyć do miseczki, utrzeć na gładki krem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Małymi porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wbić jajko, wyrobić mikserem (około pół minuty).
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę w 2 porcjach wsypać do masy, wymieszać mikserem. Podzielić przygotowaną masę na 2 równe części.
Jedną część ciasta rozsmarować na płaskim talerzu. Kakao połączyć z mlekiem, dodać do drugiej części ciasta, dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto przełożyć na jasne, delikatnie rozsmarować.
Blaszki do pieczenia w rogach i pośrodku posmarować tłuszczem. Przykryć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 180C , piekarnik z termoobiegiem do ok. 160C.
Z przygotowanego dwukolorowego ciasta oddzielać dwiema łyżeczkami podłużne porcje ciasta. Układać je na przygotowanej blasze, zachowując odstępy. Ciastka piec ok. 10-15 min (każdą blaszkę).
Smacznego!