Przepis
Składniki:
2 duże cukinie po 1kg każda
60dag mielonego mięsa, najlepiej z łopatki
1 kula mozzarelli
1 bardzo duży pomidor lub 2 średnie
200g świeżego szpinaku
6 łyżek oliwy
0,5 pęczka koperku
sól
pieprz
Cukinie myjemy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżka nasiona, tak aby powstało wgłębienie, do którego włożymy farsz.
Rozgrzewamy 2 łyzki oliwy na patelni, wrzucamy rozdrobnione mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do zrumienienia.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki ( opcjonalnie) i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy około 10 minut. Szpinak płuczemy i osuszamy dodajemy do masy. Dusimy 3 minuty, aż szpinak zmięknie.
Całość mieszamy z pokrojoną w kostkę mozarellą.
Na blasze rozsmarowujemy 2 łyzki oliwy i układamy połówki cukinii. Skrapiamy pozostałą oliwą i napełniamy farszem. Pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka, ale jędrna.
Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.