Zapiekana cukinia

Krzysztof
Zapiekanki
26.11.2014 20:22
Zapiekana cukinia

Przepis

Składniki:

2 duże cukinie po 1kg każda

60dag mielonego mięsa, najlepiej z łopatki

1 kula mozzarelli

1 bardzo duży pomidor lub 2 średnie

200g świeżego szpinaku

6 łyżek oliwy

0,5 pęczka koperku

sól

pieprz

Cukinie myjemy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżka nasiona, tak aby powstało wgłębienie, do którego włożymy farsz.

Rozgrzewamy 2 łyzki oliwy na patelni, wrzucamy rozdrobnione mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do zrumienienia.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki ( opcjonalnie) i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy około 10 minut. Szpinak płuczemy i osuszamy dodajemy do masy. Dusimy 3 minuty, aż szpinak zmięknie.

Całość mieszamy z pokrojoną w kostkę mozarellą.

Na blasze rozsmarowujemy 2 łyzki oliwy i układamy połówki cukinii. Skrapiamy pozostałą oliwą i napełniamy farszem. Pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka, ale jędrna.

Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.