Składniki
1 tusza Kurczaka Zagrodowego (nasz 1,4 kg)
150 ml sosu sojowego
1 cytryna
1 opakowanie świeżego szpinaku
4 łyżki miodu
2 marchewki
10 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
½ szklanki sezamu
½ kg ziemniaków
sól, pieprz
świeży estragon
Przepis
Przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą 150 ml sosu sojowego, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny , 4 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku i dodajemy kilka listków estragonu. Tak przyrządzoną marynatą, macerujemy tuszkę kurczaka (wcześniej odkrawamy kuper) i odstawiamy na minimum 2 godziny (oczywiście czas można wydłużyć), od czasu do czasu przekręcając go w misce.
W tym czasie, myjemy szpinak, suszymy i wkładamy go do miski. Do szpinaku dodajemy 4 łyżki oliwy, garść porwanego estragonu, startą skórkę z 1 cytryny, pokrojoną w cienkie plastry marchewkę, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy.
Zamarynowanego kurczaka, faszerujemy szpinakiem i zszywamy tylną część (kuper) igłą i nicią. Gotowego kurczaka posypujemy sezamem i wstawiamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 90 minut. Podczas pieczenia, co jakiś czas np. co 15 minut polewamy kurczaka marynatą.
Po wstawieniu kurczaka do piekarnika, obieramy ziemniaki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 15 (w zależności od wielkości ziemniaków), tak aby były lekko miękkie. Następnie odlewamy je, hartujemy zimną wodą i układamy na blaszce do pieczenia. Ziemniaki doprawiamy ulubioną mieszanką przypraw, kropimy oliwą i mieszamy. Ziemniaki wkładamy do piekarnika na około 20 min.
Upieczonego kurczaka porcjujemy, i podajemy z ziemniakami, można także dodać sałaty, np. roszponki lub rukoli.