Kopytka twarogowo-szpinakowe

Marta
Obiad
23.06.2015 20:54
Kopytka twarogowo-szpinakowe
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki na 2 porcje:

* ser twarogowy półtłusty – 250g (kostka)

* szpinak (u mnie mrożony) – 250g

* mąka pszenna – 120g (szklanka)

* jajo – 1 sztuka

* czosnek – 2 ząbki

* olej rzepakowy – 1 łyżka

* ser z niebieską pleśnią (ja kupiłam ser Blue w Biedronce) – 40g

* pomidor – 1 duża sztuka

* sól, pieprz

Przepis

Twaróg rozdrabniamy widelcem. Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy i dokładnie odparowujemy wodę (szpinak musi być jak najbardziej suchy). Doprawiamy do posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem i mieszamy z twarogiem. Dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy z tego ciasto. Dzielimy je na części, formujemy długie paski i kroimy w kształt kopytek. Gotujemy je w osolonej wodzie do momentu gdy wypłyną na wierzch (ja przetrzymywałam jeszcze dodatkowo minutę). Wyławiamy z wody, wrzucamy do miski i polewamy olejem, aby się nie skleiły. Podajemy z drobno pokrojoną, niewielką ilością sera pleśniowego oraz pomidorem.

Wierzcie, lub nie – było pyszne :) Taka jedna porcja to około 550 kcal.