- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki na 2 porcje:
* ser twarogowy półtłusty – 250g (kostka)
* szpinak (u mnie mrożony) – 250g
* mąka pszenna – 120g (szklanka)
* jajo – 1 sztuka
* czosnek – 2 ząbki
* olej rzepakowy – 1 łyżka
* ser z niebieską pleśnią (ja kupiłam ser Blue w Biedronce) – 40g
* pomidor – 1 duża sztuka
* sól, pieprz
Przepis
Twaróg rozdrabniamy widelcem. Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy i dokładnie odparowujemy wodę (szpinak musi być jak najbardziej suchy). Doprawiamy do posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem i mieszamy z twarogiem. Dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy z tego ciasto. Dzielimy je na części, formujemy długie paski i kroimy w kształt kopytek. Gotujemy je w osolonej wodzie do momentu gdy wypłyną na wierzch (ja przetrzymywałam jeszcze dodatkowo minutę). Wyławiamy z wody, wrzucamy do miski i polewamy olejem, aby się nie skleiły. Podajemy z drobno pokrojoną, niewielką ilością sera pleśniowego oraz pomidorem.
Wierzcie, lub nie – było pyszne :) Taka jedna porcja to około 550 kcal.