Przepis
Nadziewany bakłażan :)
To było jedno z najlepszych dań, jakie udało mi się przyrządzić :) Uwierzcie mi, tak przygotowany bakłażan smakuje WYŚMIENICIE!!!! Jest idealny. Mięciutki, delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Żeby posiłek był bardziej pożywny nadziałam bakłażana kiełbaską sojową z papryką od Polsoja. Całe danie posypałam tartą mozzarellą, która nadała śmietanowego smaku. Było pysznie :)
Może kilka słów o bakłażanie, którego ja sama po raz pierwszy gościłam w swojej kuchni, czego teraz bardzo żałuję :( Bakłażan, inaczej oberżyna w 90% składa się z wody, dzięki czemu dostarcza 20 kcal na 100g! Jest źródłem potasu, manganu, fosforu, magnezu, witamin z grupy B, witaminy C i K. Składniki te występują w małych ilościach, jednak bakłażan broni się właściwościami zdrowotnymi, bowiem potrafi odtruwać organizm, obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać chorobom krążenia, a dzięki antyoksydantom zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
Składniki (na 2 porcje):
- bakłażan
- 2 kiełbaski sojowe z papryką Polsoja
- średni pomidor
- średnia cebula
- świeże listki bazylii
- pół kulki mozzarelli light tartej
- sól
- przyprawy wg uznania
Bakłażany należy umyć i przekroić wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby ie uszkodzić skórki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulkę również pokroić w talarki. Kiełbaski naciąć i nadziać świeżymi listkami bazylii. Bakłażana przyprawić, nafaszerować i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartą mozzarellą. Smacznego!