Przepis
Pistacjowe ciastowe.
200g maki
200g cukru
200g masła
200g pistacji, niesolonych
3 jajka(duże)
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1 cytryna
laska wanilii (ja użyłam cukru wanilinowego)
1. Migdały sparzyć (czyli zalać na kilka minut gorącą wodą) i zdjąć z nich skórki. Obrane,zmiksować w malakserze. Ostatecznie, jeżeli nie macie malaksera, możecie kupić mielone albo naprawdę drobno posiekać.
2. W misce utrzeć masło, dodawać po jednym jajku i stopniowo dodawać cukier (także wanilinowy).
3. Cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę.Ciągle miksować.
4. Do masy dodać zmielone pistacje oraz mąkę i proszek, wymieszać porządnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do formy (moja 28cm)wyłożonej papierem do pieczenia..
6. Piec 40min.-45 w 170º C. Ciasto jest gotowe, jeżeli wbity w nie patyczek wychodzi suchy.
7. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.
8. Przygotować polewę czekoladowa(u mnie jest to czekolada gorzka,odrobina masła,odrobina mleka.Roztopione w wodnej kąpieli)
9. Polac ciasto czekolada.Mozna posypać jeszcze zmielonymi pistacjami.