Przepis
Składniki na blaszkę 22x24 cm:
Spód:
250g herbatników
100g margaryny lub masła
Przygotowanie:
Herbatniki zmielić. Margarynę rozpuścić. Wymieszać z herbatniki, tak aby powstała jednolita masa.
Masą wyłożyć spód i boki blaszki. Wstawić do zamrażalnika na 20 minut lub godzinę do lodówki
Smerfowa pianka:
350ml kremówki
2 niebieskie galaretki
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w połowie gorącej wody niż wskazuje to instrukcja na opakowaniu (ja zrobiłam 2 w 0,5l). Ostudzić.
Kremówkę ubić, dodać do niej wystudzoną galaretkę. Gdy pianka zacznie powoli tężeć to wylać ją na herbatniki. Wstawić do lodówki do stężenia.
Mus jagodowy:
200-250g mrożonych jagód
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:
Jagody rozmrozić. Zblendować. Podgrzać. Dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać do musu jagodowego. Ostudzić. Wylać na stężoną piankę i ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego,