Ciasto Smerf z musem jagodowym

Krzysztof
Ciasta
20.10.2014 18:05
Ciasto Smerf z musem jagodowym

Przepis

Składniki na blaszkę 22x24 cm:

Spód:

250g herbatników

100g margaryny lub masła

Przygotowanie:

Herbatniki zmielić. Margarynę rozpuścić. Wymieszać z herbatniki, tak aby powstała jednolita masa.

Masą wyłożyć spód i boki blaszki. Wstawić do zamrażalnika na 20 minut lub godzinę do lodówki

Smerfowa pianka:

350ml kremówki

2 niebieskie galaretki

Przygotowanie:

Galaretki rozpuścić w połowie gorącej wody niż wskazuje to instrukcja na opakowaniu (ja zrobiłam 2 w 0,5l). Ostudzić.

Kremówkę ubić, dodać do niej wystudzoną galaretkę. Gdy pianka zacznie powoli tężeć to wylać ją na herbatniki. Wstawić do lodówki do stężenia.

Mus jagodowy:

200-250g mrożonych jagód

1,5 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny.

Przygotowanie:

Jagody rozmrozić. Zblendować. Podgrzać. Dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać do musu jagodowego. Ostudzić. Wylać na stężoną piankę i ponownie wstawić do lodówki.

Smacznego,