Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
19.04.2018 21:18
Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA

Składniki

20 sztuk biszkoptów

3 galaretki przeźroczyste (lub 3 niebieskie)

barwnik spożywczy

0,5 kg twarogu mielonego

2  łyżki cukru pudru

2 galaretki cytrynowe

500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego

2 galaretki niebieskie

300 gramów śmietany kremówki 30%

2 śmietanfixy

1,5 łyżki cukru pudru

mini bezy

Przepis

Przeźroczystą galaretkę rozrabiamy w jednej szklance gorącej wody z dodatkiem niewielkiej ilości niebieskiego barwnika spożywczego. Całość przelewamy do naczynia i odstawiamy do stężenia. Gdy już nasza galaretka stężeje kroimy ją na małe kawałki.

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #1

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #2

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #3

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #4

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #5

Pozostałe dwie przeźroczystej galaretki również łączymy z dwiema szklankami gorącej wody oraz niebieskim barwnikiem spożywczym. Ta galaretka nie może stężeć. W tym przypadku galaretka posłuży nam do przygotowania masy z mlekiem skondensowanym. Tak przygotowaną galaretkę odstawiamy do ostudzenia jednak mieszamy cały czas, aby nie stężała.

Na dnie blaszki do pieczenia wykładamy biszkopty.

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #6

Rozrabiamy dwa opakowania galaretki cytrynowej i odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #7

W dużej misce łączymy twaróg, cukier puder oraz ostudzoną galaretkę cytrynową. Całość dokładnie miksujemy następnie dodajemy pokrojone kawałki niebieskiej galaretki.

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #8

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #9

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #10

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #11

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #12

Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na warstwę z biszkoptów. Odstawiamy do stężenia.

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #13

W osobnym naczyniu łączymy mleko skondensowane z pianką z galaretki. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na wcześniejszą masę. Ponownie odstawiamy do stężenia.

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #14

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #15

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #16

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem dwóch opakowania śmietan-fiksu. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto. I gotowe. Nasze ciasto dodatkowo możemy udekorować mini bezami.

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #17

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #18

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #19

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #20

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #21

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #22

Zdjęcie Ciasto Smerfetka - BEZ PIECZENIA #23