Przepis
Skład.
Ciasto:
15 dag mąki pszennej
15 dag maki razowej
5 dag drożdży świeżych
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta cukru
Sos pomidorowy:
pomidory z puszki
3 ząbki czosnku
pół cebuli
łyżka ziół prowansalskich
sól i cukier do smaku
Dodatki:
ser żółty
pieczarki
papryka czerwona
oliwki
rukola
cebula
szynka
pomidorki koktajlowe
kukurydza
Sos czosnkowy:
100ml jogurtu naturalnego
100ml śmietany 16-18%
3 ząbki czosnku
Zaczynamy.
Maki mieszamy ze sobą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, redukujemy sos, dodajemy zioła prowansalskie, na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy je na kształt pizzy, smarujemy sosem i wykładamy dowolnie pokrojone dodatki (oprócz rukoli i sera). Pieczemy w temp. 200C około 15 minut, gdy pizza lekko zacznie się rumienić posypujemy ją serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut.
W tym czasie można przygotować sos czosnkowy: mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
Po upieczeniu posypujemy pizzę rukolą i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego :-)!