Przepis
Wszystko ostatnio jest z dynią, więc oczywiście moje ulubione pancakes też muszą być w wersji dyniowej :) Okazało się, że dzięki niej zyskują ciekawy smak i aromat :)
Pełnoziarniste dyniowe pancakes
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
jajko
szklanka puree z dyni
szklanka mleka
+ olej roślinny do smażenia
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i imbir. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko, mleko i puree z dyni. Do suchych składników dodaj składniki mokre. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Wykładaj niewielkie ilości ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż ok. 2 minut z każdej strony. Po upieczeniu odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z syropem klonowym.