Składniki
na ok. 15 placuszków
300 g dyni hokkaido (bez miąższu i skóry)
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
1 mała cukinia
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
szczypta chilii
2 jaja
ok. 3/4 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
olej/oliwa do smażenia
Przepis
Dynię obieram, usuwam miąższ i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cukinię, marchew i cebulę również ścieram na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przekładam na 5 minut na sitko i czekam, aż puści sok, dodatkowo odciskam ją dobrze w dłoniach. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy do smaku. Na koniec wbijam jaja i dodaję mąkę, całość dokładnie mieszam (ciasto powinno być dość zwarte).
Na patelni rozgrzewam olej, łyżką formuję cienkie placuszki średniej wielkości, które smażę 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Następnie przekładam je na papierowy ręcznik, serwuję ciepłe np. z domowym sosem czosnkowym albo ketchupem.