Przepis
Składniki:
1 szklanka ryżu długoziarnistego
½ l soku z pomarańczy
pęczek dymki
4 łyżki płatków migdałowych
puszka ananasów w kawałkach
2 łyżki soku z cytryny
sól
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Sok przelałam do garnka i do gotującego wsypałam ryż. Gotowałam na małym gazie pod przykryciem około 15 minut (od czasu do czasu zamieszałam). Pozostawiłam do wystudzenia.
Na suchej patelni zrumieniłam płatki migdałowe. Ananasa osączyłam z soku. Dymkę umyłam i pokroiłam w krążki.
Do miski przełożyłam ostudzony ryż, dodałam ananasa i dymkę. Sok z cytryny połączyłam z 3 łyżkami soku z puszki ananasa, polałam nim sałatkę i wymieszałam. Dodałam odrobinę soli i pieprzu do smaku. Sałatkę przełożyłam na półmisek i całość obsypałam płatkami migdałowymi i posypałam kolorowym świeżo zmielonym pieprzem.