Egzotyczna sałatka w migdałach

Ewelina
Sałatki
11.12.2014 18:15
Egzotyczna sałatka w migdałach

Przepis

Składniki:

1 szklanka ryżu długoziarnistego

½ l soku z pomarańczy

pęczek dymki

4 łyżki płatków migdałowych

puszka ananasów w kawałkach

2 łyżki soku z cytryny

sól

kolorowy pieprz

Wykonanie:

Sok przelałam do garnka i do gotującego wsypałam ryż. Gotowałam na małym gazie pod przykryciem około 15 minut (od czasu do czasu zamieszałam). Pozostawiłam do wystudzenia.

Na suchej patelni zrumieniłam płatki migdałowe. Ananasa osączyłam z soku. Dymkę umyłam i pokroiłam w krążki.

Do miski przełożyłam ostudzony ryż, dodałam ananasa i dymkę. Sok z cytryny połączyłam z 3 łyżkami soku z puszki ananasa, polałam nim sałatkę i wymieszałam. Dodałam odrobinę soli i pieprzu do smaku. Sałatkę przełożyłam na półmisek i całość obsypałam płatkami migdałowymi i posypałam kolorowym świeżo zmielonym pieprzem.