- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
Co kupić?
250 g mąki
300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
350 g brązowego cukru
300 ml oleju rzepakowego
4 jajka
1 obrane jabłko starte na tarce
1 garść rodzynek
1 garść orzechów pekan
1 garść orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Krem
250 g serka mascarpone
50 g cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis
-
W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.
-
Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka, wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach.
-
Wymieszaj zawartości obu misek.
-
Dodaj tartą marchew i jabłko, wymieszaj.
-
Grubo posiekaj orzechy.
-
Dodaj orzechy i rodzynki.
-
Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.
-
Przelej ciasto do foremek, piecz 40 minut w 170 stopniach.
-
Po upieczeniu całkowicie ostudź.
-
Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
-
Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.