Najlepsze ciasto marchewkowe

Gosia
Ciasta
07.12.2016 8:53
Najlepsze ciasto marchewkowe
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

Co kupić?

250 g mąki
300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
350 g brązowego cukru
300 ml oleju rzepakowego
4 jajka
1 obrane jabłko starte na tarce
1 garść rodzynek
1 garść orzechów pekan
1 garść orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli


Krem


250 g serka mascarpone
50 g cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka soku z cytryny

Przepis

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.

  2. Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka, wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach.

  3. Wymieszaj zawartości obu misek.

  4. Dodaj tartą marchew i jabłko, wymieszaj.

  5. Grubo posiekaj orzechy.

  6. Dodaj orzechy i rodzynki.

  7. Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.

  8. Przelej ciasto do foremek, piecz 40 minut w 170 stopniach.

  9. Po upieczeniu całkowicie ostudź.

  10. Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  11. Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.