Przepis
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
Laska wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżka kawy
Tort zrobiłam z podwójnej porcji.
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli, gdy piana będzie ubita dodawać po 1 żółtku i stopniowo cukru. Dodać ziarenka z laski wanilii i kawę. Do mąki dodać proszek do pieczenia wymieszać i dodać do jajek z cukrem, wymieszać ŁYŻKĄ. Piec około 20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wyjęciu odwrócić spodem do góry i ostudzić.
Składniki na krem kawowy:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2 paczki masła (500g)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Gorąca woda
Użyłam 1,5 porcji
Przygotowanie:
Kawę rozmieszać z wodą, tylko tyle żeby się rozpuściła. Miękkie masło utrzeć w dużej misce. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na parze. Nie wolno odejść gdyż może zrobić się jajecznica. Gdy będą gotowe dodać kawę, zdjąć z ognia i ostudzić. Dodawać po łyżce do masła cały czas mieszając mikserem. Schłodzić w lodówce przez ok 1h.
Składniki na polewę:
6 łyżek cukru
3 łyzki wody
4 łyżki kakao
Pół paczki paska
Przygotowanie:
Cukier z kakao i wodą podgrzać na kuchence. Cały czas mieszać. Dodać masło, rozpuścić, zagotować, zdjąć i ostudzić. Gdy zgęstnieje łatwiej będzie polać tort.
Przygotowanie tortu:
Potrzebne nam jeszcze:
Kawa z mlekiem, cukrem i rumem (wódką, spirytusem..itp)
Wiśnie w spirytusie
Starta czekolada do posypania
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Spód ułożyć na paterze. Dookoła można podłożyć papier, żeby nie ubrudzić patery. Placek polewać kawą, tak aby był dobrze nawilżony ale nie pływał. Ułożyć wiśnie, na nie krem i następny placek. Przy kolejnej warstwie postępować tak samo. Ostatni wierzchni placek też polać kawą. Nałożyć krem na brzegi tortu i posypać startą czekoladą. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce, podawać najlepiej na drugi dzień i wyciągnąć godzinę przed podaniem.