Pasta z awokado

Ewelina
Przekąski
04.06.2014 20:05
Pasta z awokado

Przepis

Pasta z awokado jest jedną z najprostszych past do przygotowania. Awokado samo w sobie jest niesmaczne (przynajmniej dla mnie), więc nie wyobrażam sobie inaczej podanego tego warzywa jak nie właśnie w tej postaci. Ja wybrałam wersję z jajkiem, ale równie nieźle smakuje samo awokado rozgniecione z czosnkiem i solą.

Składniki:

1 dojrzałe awokado (koniecznie miękkie!)

1 ząbek czosnku

1/2 małej cebuli

2 jajka

sól, pieprz

sok z cytryny

1. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, zalewamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, dodajemy do awokado, następnie wciskamy ząbek czosnku, dodajemy ugotowane na twardo jajka, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy na gładki krem.

Pasta z awokado idealnie nadaje się jako zastępczyni masła - oczywiście tylko do ,,wytrawnych" kanapek :)