Wytrawna zielona zupa

Ewelina
Zupy
16.09.2014 9:35
Wytrawna zielona zupa

Przepis

Zauważyłam, że co niektórzy trafili na mego bloga, poszukując przepisów na wytrawne smoothies.

Czym się różni zupa od smuti w surowej kuchnii? Tym, że można np. dodać do niej mleko roślinne.

Nie, nie sojowe, orkiszowe, amarantusowe z kartonu. Surowe. Nie podgrzewane do 50stC w zwyż.

I po co? Zamiast śmietany, chociaż taką na surowo też można uzyskać np. z kokosów. Sama robiłam.

Dobrą alternatywą są również namoczone nerkowce lub orzechy makademia. To tak na marginesie.

Jednakże podczas Zielonego Wyzwania staramy się jeść proste potrawy, bazujące na czystej wodzie.

Różni się na pewno także podaniem. Zamiast wlać do szklanego słoika, podamy ją w białej porcelanie.

W tym przypadku pozwoliłam sobie na dołożenie dodatków smakowych, dopuszczalnych na witarianiżmie.

4 pałki selera naciowego z listkami

1 mała cukinia, obrana ze skóry

2 szklanki wody niegazowanej

1 łyżka stołowa shiro miso

1 garść szpinaku "baby"

1/2 miękkiego awokado

Przyprawy: bazylia, oregano

1/2 łyżki stołowej czosnku w proszku

1 łyżka stołowa soku z cytryny

1 łyżka stołowa nama shoyu / sosu sojowego

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze kielichowym / ręcznym.

Przed dodaniem przypraw, czosnku, sosu sojowego, czy miso - przystopuj i skosztuj smaku zupy.

Dostosuj proporcje do swoich predyspozycji smakowych.