Przepis
Składniki na formę o średnicy 20cm:
300g startej na tarce marchwi (ja część ścieram na grubych, a część na drobnych oczkach)
75g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych plus kilka sztuk do dekoracji (opcjonalnie)
2 duże jajka
150ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
200g jasnego brązowego cukru (np. muscovado)
175g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości
szczypta soli
Na krem:
250g serka kremowego
200g cukru pudru, przesianego
3 łyżki masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
3 łyżki miękkiego, niesolonego masła (można pominąć)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, do pieczenia, sodę oraz przyprawy przesiej do miski.
Jajka roztrzep w osobnej misie i połącz z olejem oraz cukrem. Wmieszaj tartą marchew oraz posiekane orzechy. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj łyżką, tylko do połączenia składników (jak przy muffinach).
Przygotuj dwie okrągłe formy o średnic 20cm wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia (tylko dno) i rozdziel pomiędzy nie ciasto. Jeżeli nie masz dwóch form, połowa ciasta może śmiało czekać, aż pierwszy blat będzie upieczony.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym przenieś na kratkę do studzenia.
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę*. Jeżeli będzie zbyt rzadka, wystarczy wstawić ją do lodówki na 15 – 20 minut, by lekko stężała.
By przygotować ciasto, ułóż pierwszy z blatów na paterze i posmaruj połową kremu. Przykryj drugim blatem i wyłóż na wierzch resztę. Udekoruj połówkami orzechów.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)