Ciasto marchewkowe z karmelowym kremem

Krzysztof
Ciasta
16.10.2014 13:33
Ciasto marchewkowe z karmelowym kremem

Przepis

Składniki na formę o średnicy 20cm:

300g startej na tarce marchwi (ja część ścieram na grubych, a część na drobnych oczkach)

75g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych plus kilka sztuk do dekoracji (opcjonalnie)

2 duże jajka

150ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)

200g jasnego brązowego cukru (np. muscovado)

175g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości

szczypta soli

Na krem:

250g serka kremowego

200g cukru pudru, przesianego

3 łyżki masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)

3 łyżki miękkiego, niesolonego masła (można pominąć)

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, do pieczenia, sodę oraz przyprawy przesiej do miski.

Jajka roztrzep w osobnej misie i połącz z olejem oraz cukrem. Wmieszaj tartą marchew oraz posiekane orzechy. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj łyżką, tylko do połączenia składników (jak przy muffinach).

Przygotuj dwie okrągłe formy o średnic 20cm wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia (tylko dno) i rozdziel pomiędzy nie ciasto. Jeżeli nie masz dwóch form, połowa ciasta może śmiało czekać, aż pierwszy blat będzie upieczony.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym przenieś na kratkę do studzenia.

Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę*. Jeżeli będzie zbyt rzadka, wystarczy wstawić ją do lodówki na 15 – 20 minut, by lekko stężała.

By przygotować ciasto, ułóż pierwszy z blatów na paterze i posmaruj połową kremu. Przykryj drugim blatem i wyłóż na wierzch resztę. Udekoruj połówkami orzechów.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)