Składniki
Składniki na biszkopt:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki sody
4 jajka
1 szklanka brązowego cukru
⅔ szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki
Składniki na krem:
200 gram śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
skórka z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na polewę:
500 ml soku marchewkowego
1 budyń waniliowy
Rozmiar blaszki: 23x28cm
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Mąkę, cynamon oraz sodę przesiewamy do jednej miski. Jajka z dodatkiem brązowego cukru miksujemy na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo olej oraz wcześniej przesianą mąkę. Do tak przygotowanej masy dodajemy dwie szklanki startej marchewki. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę miksujemy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania gdy już nasza masa będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Całość ponownie miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na dwie części. Na dolną część wykładamy krem następnie całość przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i dociskamy.
Przygotowanie kremu:
Niewielką ilość soku marchewkowego odlewamy do rozrobienia budyniu. Pozostałą część soku zagotowujemy i dodajemy mieszankę z budyniem. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę budyniową odstawiamy na około 20-30 minut.
Ostudzoną masę wylewamy na ciasto i gotowe.