Ciasto marchewkowe z kremem i polewą

Ewelina
Ciasta
08.05.2018 20:47
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą

Składniki

Składniki na biszkopt:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki cynamonu

2 płaskie łyżeczki sody

4 jajka

1 szklanka brązowego cukru

⅔ szklanki oleju

2 szklanki startej marchewki

 

Składniki na krem:

200 gram śmietanki 36%

4 łyżki cukru pudru

skórka z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

 

Składniki na polewę:

500 ml soku marchewkowego

1 budyń waniliowy

Rozmiar blaszki: 23x28cm

Przepis

Przygotowanie biszkoptu:

Mąkę, cynamon oraz sodę przesiewamy do jednej miski. Jajka z dodatkiem brązowego cukru miksujemy na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo olej oraz wcześniej przesianą mąkę. Do tak przygotowanej masy dodajemy dwie szklanki startej marchewki. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #1

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #2

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #3

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #4

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #5

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #6

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #7

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #8

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #9

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #10

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #11

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #12

Przygotowanie kremu:

Śmietankę miksujemy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania gdy już nasza masa będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Całość ponownie miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #13

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #14

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #15

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #16

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na dwie części. Na dolną część wykładamy krem następnie całość przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i dociskamy.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #17

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #18

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #19

Przygotowanie kremu:

Niewielką ilość soku marchewkowego odlewamy do rozrobienia budyniu. Pozostałą część soku zagotowujemy i dodajemy mieszankę z budyniem. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę budyniową odstawiamy na około 20-30 minut.

Ostudzoną masę wylewamy na ciasto i gotowe.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #20

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #21

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #22

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #23

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #24

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #25

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #26

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #27

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #28