Najlepszy jabłecznik z lukrem

Ewelina
Ciasta
15.10.2014 8:05
Najlepszy jabłecznik z lukrem

Przepis

Najlepszy jabłecznik z lukrem!

Jabłecznik z lukrem na kruchym spodzie

Przeróżnych jabłeczników na blogach mnóstwo. To jedno z tych ciast, które zawsze będzie lubiane przez większość z nas. Ja osobiście jabłecznik bardzo lubię, w różnych wersjach, z tartymi jabłkami, z musem, z kawałkami jabłek, z plasterkami, na kruchym spodzie, na biszkopcie... każdy jabłecznik jest dobry. Moi domownicy również lubują się w tym cieście, jednak oni mają już konkretne wymagania, co do niego- koniecznie na kruchym spodzie, koniecznie mus z paroma kawałkami jabłek i koniecznie, ale to bardzo koniecznie lukier na wierzchu ciasta. No dobra, pomyślałam, chyba jestem w stanie spełnić te wszystkie warunki.

Jabłecznik wyszedł tak pyszny, że robiłam go już trzykrotnie, za każdym razem wychodził smaczny, jednak nasunęło mi się parę porad, które zdecydowanie poprawią jakość ciasta.

Po pierwsze, nie dodajemy wody do jabłek podczas gotowania musu, ona tylko nam je rozrzedzi.

Po drugie, dodajemy dwie CZUBATE łyżki mąki ziemniaczanej, tak, żeby mus naprawdę ładnie się zestalił.

Po trzecie, koniecznie bardzo dobrze nakłuwamy ciasto, aby nie za bardzo się wybrzuszyło i ciasto pozostało równe.

Mimo że to takie ciasto, które wszyscy znają warto o nim napisać, bo moja rodzina często prosi mnie o to, żebym upiekła coś... no właśnie- prostego, takiego, co wszyscy lubią. A jabłecznik zdecydowanie do takiej wypiekowej tradycji należy: )

Jabłecznik z lukrem na kruchym spodzie

forma 22x 33 cm

składniki na mus jabłkowy:*

- 2 kg jabłek

- 50 g cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 łyżka cynamonu

- 1/ 4 łyżeczki mielonego imbiru

- 2 goździki

- duża szczypta gałki muszkatołowej

- 40 g masła

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka i trochę podsmażyć na małym ogniu aż zmniejszą objętość, następnie dodać przyprawy i masło i smażyć do momentu aż prawie wszystkie jabłka się rozpadną. Na sam koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, szybko wymieszać, pogotować paręnaście sekund i zdjąć z ognia, aby nie zrobiły się kluski.

* można użyć gotowego, domowego musu jabłkowego, na przykład takiego. Wtedy nie należy dodawać już przypraw, a wrzucić mus do garnka, podgrzać, dodać masło, żeby się roztopiło a następnie dodać mąkę ziemniaczaną.

składniki na ciasto:

- 400 g mąki pszennej luksusowej

- 160 g ocieplonego, ale nie miękkiego masła

- 60 g cukru

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki mleka

- 1 łyżka bułki tartej

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg. Formę do pieczenia natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać razem z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i rozkruszyć w dłoniach do powstania kruszonki. Dodać jajka, mleko, wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3.

Na omączonym blacie rozwałkować 2/3 ciasta, wyłożyć nim dobrze formę, wyrównać i dobrze nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. W tym czasie 1/3 ciasta cienko rozwałkować na rozmiar blaszki.

Po 10 minutach wyjąć ciasto, wysypać na niego bułkę tartą a następnie wylać mus. Całość przykryć cienkim plackiem ciasta- najlepiej zrobić to przenosząc ciasto na blachę wałkiem. Ciasto delikatnie przygnieść do musu, całość wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 35 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie ostudzić, najlepiej przez całą noc.

składniki na lukier:

- 150 g cukru pudru

- 2- 3 łyżki wody

Składniki na lukier dobrze wymieszać ze sobą, aby powstał płynny, ale nie za rzadki lukier.

Na schłodzone ciasto wylać lukier, wysmarować po całym wierzchu i odstawić do wyschnięcia, najlepiej do lodówki.

Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki i ostrożnie pokroić na kawałki.

Smacznego!