Kalafior nadziany mięsem mielonym

Ewelina
Obiad
30.11.2014 11:16
Kalafior nadziany mięsem mielonym

Przepis

Kalafior nadziany mięsem mielonym

Bardzo lubimy kalafiora, często robię panierowanego lub na parze, okraszonego przyrumienioną buka tartą . Nawet gotowany do mięso zamiast ziemniaków. Za każdym razem jest smacznie.

Kiedyś natknęłam się na blogu Broni na przepis na kalafiora nadziewanego mięsem mielonym , postanowiłam go wypróbować, oczywiście z własnymi modyfikacjami, wyszło prze pysznie, zachęcam do komentowania i wypróbowania, jeśli się skusicie, proszę o podzielenie się opinią i fotką , można ją wysłać na maila :)

Kalafior nadziany mięsem mielonym

kg mięsa z łopatki

2 duże lub 4 mniejsze kalafiory

3 jajka

5 łyżek bułki tartej

mleko około 100 ml

łyżeczka cebulki granulowanej

sól czosnkowa

pieprz biały mielony

łyżeczka ziół prowansalskich

łyżka domowej jarzynki ( suszona i zmielona włoszczyzna)

4 łyżki majonezu

2 łyżki pikantnego ketchupu

20 dag tartego sera żółtego

olej

Mięso myję , dzielę na kawałki i mielę w maszynce. Kalafiory myję i gotuję zw osolonej wodzie , aby troszkę zmiękły (5-6 minut)Po ugotowaniu odcedzam.

Zmielone mięso przyprawiam, dodaję jajka i namoczoną w mleku bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiam. Tak przygotowanym mięsem faszeruję kalafiora.

Mięsa wystarczy na 4 średnie kalafiory, więc porcje można obliczyć do własnych potrzeb, lub z nadwyżki nasmażyć kotletów mielonych:)

Kalafiory nadziane mięsem układam w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewam olej, około 3 łyżki. Wierzch smaruje majonezem i ketchupem i posypuję serem.

Zapiekam 60 – 65 minut w 180 st. C, 50 pod przykryciem, 10 -15 min odkryte .

Z wytworzonego płynu można zrobić sos, dodając koncentrat pomidorowy , następnie zagęścić .