Przepis
Kalafior nadziany mięsem mielonym
Bardzo lubimy kalafiora, często robię panierowanego lub na parze, okraszonego przyrumienioną buka tartą . Nawet gotowany do mięso zamiast ziemniaków. Za każdym razem jest smacznie.
Kiedyś natknęłam się na blogu Broni na przepis na kalafiora nadziewanego mięsem mielonym , postanowiłam go wypróbować, oczywiście z własnymi modyfikacjami, wyszło prze pysznie, zachęcam do komentowania i wypróbowania, jeśli się skusicie, proszę o podzielenie się opinią i fotką , można ją wysłać na maila :)
Kalafior nadziany mięsem mielonym
kg mięsa z łopatki
2 duże lub 4 mniejsze kalafiory
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
mleko około 100 ml
łyżeczka cebulki granulowanej
sól czosnkowa
pieprz biały mielony
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżka domowej jarzynki ( suszona i zmielona włoszczyzna)
4 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
20 dag tartego sera żółtego
olej
Mięso myję , dzielę na kawałki i mielę w maszynce. Kalafiory myję i gotuję zw osolonej wodzie , aby troszkę zmiękły (5-6 minut)Po ugotowaniu odcedzam.
Zmielone mięso przyprawiam, dodaję jajka i namoczoną w mleku bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiam. Tak przygotowanym mięsem faszeruję kalafiora.
Mięsa wystarczy na 4 średnie kalafiory, więc porcje można obliczyć do własnych potrzeb, lub z nadwyżki nasmażyć kotletów mielonych:)
Kalafiory nadziane mięsem układam w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewam olej, około 3 łyżki. Wierzch smaruje majonezem i ketchupem i posypuję serem.
Zapiekam 60 – 65 minut w 180 st. C, 50 pod przykryciem, 10 -15 min odkryte .
Z wytworzonego płynu można zrobić sos, dodając koncentrat pomidorowy , następnie zagęścić .