Przepis
Ciasto:
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie troszkę śmietany
2 kg jabłek
cukier i przyprawa do szarlotki KAMIS lub cynamon wedle uznania
3 łyżki bułki tartej
Pianka:
5 białek
1 szkl cukru
100g płatków migdałowych
Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Sztywną i lśniącą wyłożyć równą warstwą na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec ok 30-40min do zarumienienia. Ostudzić.