Szarlotka z pianką i migdałami

Ewelina
Ciasta
26.02.2015 10:35
Szarlotka z pianką i migdałami

Przepis

Ciasto:

3 szkl mąki

1 kostka margaryny

3 łyżki cukru

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ewentualnie troszkę śmietany

2 kg jabłek

cukier i przyprawa do szarlotki KAMIS lub cynamon wedle uznania

3 łyżki bułki tartej

Pianka:

5 białek

1 szkl cukru

100g płatków migdałowych

Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Sztywną i lśniącą wyłożyć równą warstwą na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec ok 30-40min do zarumienienia. Ostudzić.