Przepis
Składniki :
mała sałata lodowa
4 pomidory
niecałe opakowanie selera naciowego - odłożyłam te najgrubsze, a użyłam środkowych łodyg
majonez, jogurt, 3-4 ząbki czosnku
podwójny filet z kurczaka
przyprawa gyros
ziarno słonecznika
Przygotowanie :
Umytą sałatę kroimy dość drobno i układamy ją na spodzie miski
Pomidory kroimy w dość grubą kostkę i rozkładamy na sałacie
Łodygi selera kroimy w średnią kostkę i posypujemy nimi pomidory
Seler przykrywamy usmażonym filetem z kurczaka, wcześniej zamarynowanym w przyprawie gyros ( wg. przepisu na torebce)
Całość polewamy sosem majonezowo- jogurtowym z kilkoma ząbkami czosnku, jeśli dysponujemy ziarnami słonecznika posypujemy sos po wierzchu, można dodać też natkę.
Sałaty, selera i pomidorów starczyło mi na podwójną warstwę sałatki, filet był tylko na wierzchu.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół. Wykładając na talerze sięgamy do samego dna poprzez wszystkie warstwy sałatki.