Przepis
Przepis znaleziony na stronie Lidla, od siebie dodałam kurczaka, tak, żeby porcja była bardziej sycąca, idealny z chlebem słonecznikowym.
Składniki na 6 porcji:
podwójna pierś z kurczaka o wadze ok 500 - 600 g
1 kg ogórków obranych ze skórki
200 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w drobną kostkę
2 pęczki rzodkiewki, starte na tarce na grubych oczkach
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
100 ml śmietanki słodkiej 30%
4 jajka ugotowane na twardo, starte na tarce o grubych oczkach
4 łyżki posiekanego koperku
sól i biały pieprz
sok z cytryny do smaku
Z piersi z kurczaka usunąć kosteczki, jeśli są, przekroić wzdłuż tak, żeby wyszło 4 szt. i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki.
Dodaj napis
Z ok. 1/3 ilości ogórków wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kostkę. Resztę ogórków pokroić w dużą kostkę i wrzucić do kielicha miksującego lub blendera, wlać kefir, śmietankę, jogurt, połowę koperku i zmiksować na kremowo. Przelać do dużego garnka, dodać suszone pomidory, rzodkiewkę i resztę koperku, wymieszać. Dodać usmażonego bez tłuszczu kurczaka, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać schłodzone.
Porcja chłodnika ok. 250 ml. to ok. 310 kcal.