Przepis
Składniki
500g serka mascarpone
4 żółtka
szklanka cukru pudru
300g biszkoptów
250ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
150 ml mocnej kawy
100 ml likieru amaretto
kakao do posypania
dodatkowo:
pudełko po chusteczkach
zszywacz
papier do pieczenia
nożyczki
kawałek sznurka
Przygotowanie
zrobione pudelko
1. Z pudełka po chusteczkach odciąć górny karton. Dokładnie wymierzyć kawałki papieru do pieczenia tak by zabezpieczyły całe wnętrze kartonu, wycinamy i mocujemy na stałe za pomocą zszywacza. W ten sposób mamy banalną foremkę na sernik z kartonu :P .
ulozone
2. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody. Żółtka razem z cukrem miksować przez 5 min do jasnego kremu, dodać serek mascarpone i razem zmiksować. Śmietanę ubić do sztywności dodać ją do sera i razem połączyć. Żelatynę dodać do kremu stale miksując masę.
wzorek
3. Przygotować poncz do biszkoptów, połączyć kawę z amaretto. 1/3 masy nałożyć do pudełka obsypać masę kakaem, następnie biszkopty moczyć dokładnie w ponczu i układać górą do dołu, na to kolejne tak wykonane dwie warstwy. Pudełko okazało się mało solidne i wygina się na środku, więc warto podwiązać je sznurkiem jak widać na zdjęciu. Wstawiamy sernik na noc do lodówki, rano delikatnie można otworzyć pudełko, ściągnąć papier i obrócić ciasto biszkoptami do dołu. na koniec posypać górę ciasta kakaem i jest gotowe do jedzenia. Smacznego.