Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem

Krzysztof
Ciasta
07.10.2014 10:00
Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem

Przepis

Składniki:

Karmel

3/4 szklanki cukru brązowego (trzcinowego)

80 gramów masła

1 łyżka miodu

Ciasto

80 gramów masła

1/3 szklanki zwykłego cukru (albo 1/2 jeśli mamy bardzo kwaśne śliwki)

2 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

2 łyżeczki cynamonu

można dać odrobinę mielonego kardamonu

I oczywiście

Śliwki (średnia miseczka, około 15 śliwek)

Przygotowanie:

Karmel: Zaczynamy od karmelu… Na patelnię wkładamy wszystkie składniki (masło, cukier i miód), następnie cały czas dokładnie mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Nadal mieszając cały czas do czasu, aż masa stanie się lekko brązowa, ten etap zajmuje około 10 minut, można mieszać trzepaczką i tak będzie najlepiej. Po czym poznać, że nasz karmel jest już gotowy? Tutaj przyznaję, że miałam duży problem, gdyż wszędzie podane jest żeby mieszać aż cukier się rozpuści… Ale mój cukier nadal był w małych kryształkach (nie mylić z grudkami! ich nie może być), więc jak widać to nie jest do końca najlepszy wyznacznik (zwłaszcza jeśli robimy karmel do ciasta, gdyż te kryształki rozpuściły się podczas pieczenia). Otóż wiemy że karmel jest dobry kiedy masa zrobi się lekko gęściejsza (stanie się to po osiągnięciu pewnej granicznej temperatury) i nabierze lekko karmelowy kolor. Kolor najlepiej sprawdzić biorąc odrobinę karmelu i pozwalając mu zastygnąć na łyżce, wtedy lepiej widać odcień, dodatkowo jeśli karmel zastygnie na łyżce na twardą chrupiącą masę to też jest już gotowy. Kolejnym sygnałem może być to, że karmel podczas rozciągania tworzy cienkie nitki. Z karmelem należy jednak postępować ostrożnie, żeby go nie przypalić… No i oczywiście karmel jest baaardzo gorący, więc również należy uważać. Kiedy sos jest gotowy przelewamy go do formy do pieczenia (może być dobrze uszczelniona tortowa, albo zwykła forma), na wierzchu układamy wypestkowane i pokrojone na ćwiartki śliwki.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Ciasto: Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę (najlepiej przesianą), proszek do pieczenia, cynamon (i kardamon). W misce ucieramy masło z cukrem, przez kilka minut aż powstanie puszysta, biała masa. Dodajemy jajka i dalej miksujemy. Cały czas ucierając dodajemy 1/3 mąki, nadal miksujemy i wsypujemy kolejną 1/3 mąki i 1/2 mleka. Kiedy składniki się połączą dodajemy pozostałą mąkę i mleko, cały czas ucierając. Na koniec powinna powstać gładka, puszysta masa o konsystencji gęstej śmietany. Wylewamy ciasto na śliwki i wkładamy do piekarnika na około 45 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie ciasto jest nadal gorące, ale karmel już lekko przestygł i ma bardziej gęstą konsystencję. Przykładamy do formy duży talerz i jednym, sprawnym ruchem przewracamy ciasto na drugą stronę. Karmel pięknie się rozleje i śliwki będą na wierzchu. Ciasto doskonale smakuje np. z gęstą śmietaną albo lodami, dobre również do kawy.