Jesienna zupa botwinkowa z fasolką

Krzysztof
Zupy
07.10.2014 9:54
Jesienna zupa botwinkowa z fasolką

Przepis

składniki (6 porcji)

pęczek botwinki z buraczkami

250 g fasolki szparagowej

350 g ziemniaków (3 średnie)

2 marchewki

1 pietruszka

1 mały seler

1 mały por

2 gałązki lubczyku (opcjonalnie)

liście selera i pietruszki (opcjonalnie)

3 ząbki czosnku

sól morska

pieprz świeżo mielony

sok z cytryny

cukier

200 ml śmietany 18%

2 litry wody

natka pietruszki/koperek/tymianek (do posypania na talerzu)

jajka ugotowane na twardo, ser kozi lub twaróg

wykonanie

Gotujemy wywar warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i por oraz liście selera, pietruszki i lubczyku zalewamy wodą. Gotujemy 25 minut. Przecedzamy.

Oczyszczoną, pociętą na mniejsze kawałki fasolkę oraz pokrojone buraczki gotujemy przez 15 minut w wywarze.

Obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojone liście botwinki i łodygi dorzucamy do fasoli. Gotujemy przez 10 minut. Ewentualnie uzupełniamy zupę wodą.

Zupę doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz zakwaszamy sokiem z cytryny.

Śmietanę hartujemy, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy i dodajemy do zupy.

Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub serem kozim, twarogiem.

Na talerzu posypujemy natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem.

Gotujmy i jedzmy, póki sezonowe składniki są łatwodostępne. Smacznego!