Przepis
składniki (6 porcji)
pęczek botwinki z buraczkami
250 g fasolki szparagowej
350 g ziemniaków (3 średnie)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
2 gałązki lubczyku (opcjonalnie)
liście selera i pietruszki (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
sól morska
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny
cukier
200 ml śmietany 18%
2 litry wody
natka pietruszki/koperek/tymianek (do posypania na talerzu)
jajka ugotowane na twardo, ser kozi lub twaróg
wykonanie
Gotujemy wywar warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i por oraz liście selera, pietruszki i lubczyku zalewamy wodą. Gotujemy 25 minut. Przecedzamy.
Oczyszczoną, pociętą na mniejsze kawałki fasolkę oraz pokrojone buraczki gotujemy przez 15 minut w wywarze.
Obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojone liście botwinki i łodygi dorzucamy do fasoli. Gotujemy przez 10 minut. Ewentualnie uzupełniamy zupę wodą.
Zupę doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz zakwaszamy sokiem z cytryny.
Śmietanę hartujemy, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy i dodajemy do zupy.
Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub serem kozim, twarogiem.
Na talerzu posypujemy natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem.
Gotujmy i jedzmy, póki sezonowe składniki są łatwodostępne. Smacznego!