Przepis
Składniki:
5 dag suszonych grzybów
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka ziarenek czarnego pieprzu
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
Do grzybowej zupy wigilijnej zawsze daję suszone borowiki, ponieważ dają niesamowity aromat i delikatny złocisty kolor.
Opłukane grzyby zalałam wodą i wstawiłam do gotowania pod przykryciem. Dodałam oczyszczone warzywa, wsypałam ziarenka pieprzu i na małym gazie gotowało się aż grzyby zmiękły. Zupa zaczęła pięknie pachnieć i nabrała złocistego koloru.
Wyjęłam grzyby z zupy, pokroiłam w paseczki, a samą zupę przecedziłam przez sito.
Na koniec do czystej zupy włożyłam paseczki grzybów i przyprawiłam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (stopniowo). Zupa smakuje najlepiej z łazankami.