Wigilijna zupa grzybowa

Ewelina
Zupy
10.12.2014 20:04
Wigilijna zupa grzybowa

Przepis

Składniki:

5 dag suszonych grzybów

marchewka

pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

kilka ziarenek czarnego pieprzu

sól i pieprz do smaku

sok z cytryny

Wykonanie:

Do grzybowej zupy wigilijnej zawsze daję suszone borowiki, ponieważ dają niesamowity aromat i delikatny złocisty kolor.

Opłukane grzyby zalałam wodą i wstawiłam do gotowania pod przykryciem. Dodałam oczyszczone warzywa, wsypałam ziarenka pieprzu i na małym gazie gotowało się aż grzyby zmiękły. Zupa zaczęła pięknie pachnieć i nabrała złocistego koloru.

Wyjęłam grzyby z zupy, pokroiłam w paseczki, a samą zupę przecedziłam przez sito.

Na koniec do czystej zupy włożyłam paseczki grzybów i przyprawiłam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (stopniowo). Zupa smakuje najlepiej z łazankami.