Zupa z botwinki i pieczonego buraka

Ana
Zupy
24.07.2015 16:15
Zupa z botwinki i pieczonego buraka
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

- 2 litry wody,

- 1 większy pieczony burak,

- włoszczyzna,

- sok z połówki cytryny (lub więcej, do smaku),

- kilka ziarenek ziela angielskiego,

- 2-3 liście laurowe,

- pęczek botwinki,

- 2-3 łyżki śmietany 18%,

- sól, pieprz.

poza tym:

- jajka ugotowane na twardo,

- koperek.

Przepis

Bierzemy jednego, większego buraka (z botwinki), dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 1 godzinę w piekarniku 180°C (podczas pieczenia buraczki cudownie pachną)! Upiekłam od razu 5 buraków, do zastosowania później. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, solimy, gotujemy z 5-10 min. Następnie szatkujemy botwinkę (bez buraczków). Upieczonego i przestudzonego buraka trzemy na mniejszych oczkach, dodajemy do zupy. Pozostałe buraczki z botwinki możemy obrać i wrzucić w całości lub pokroić do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut. Odlewamy szklankę bulionu dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy. Następnie wlewamy roztwór do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cytryną. Podajemy z jajkiem i koperkiem.