Przepis
Składniki (na 4 duże porcje):
- 10 średnich ziemniaków
- 1 duża marchew
- 6-8 pieczarek
- 3 cebule (u mnie 2 czerwone i 1 biała)
- 30 dkg kiełbasy myśliwskiej
- ok. 3/4 szklanki startego żółtego sera
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 jajko
- 250 ml śmietanki 18%
- olej rzepakowy
- masło do wysmarowania formy
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki i marchew umyłam, obrałam, pokroiłam w plastry i wstawiłam na gaz w lekko osolonej wodzie. Od momentu wrzenia wody gotowałam je 5 minut. Odcedziłam i lekko przestudziłam.
Cebulę pokrojoną w piórka zeszkliłam na oleju doprawiając na koniec solą i pieprzem. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekałam, a pieczarki pokroiłam w plasterki i lekko osoliłam, by puściły wodę (którą następnie odlałam).
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem po czym układałam warstwy: połowa ziemniaków, cebula, pieczarki, kiełbasa, marchew i druga połowa ziemniaków. Całość zalałam sosem (jajko wymieszane ze śmietanką i natką pietruszki- doprawione solą i pieprzem) i obficie obsypałam startym żółtym serem.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut (ostatnie 5 minut na termoobiegu i temperaturze zwiększonej do 250 stopni- by ser się nieco zrumienił).