Przepis
Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu
300 g piersi kurczaka
1 cebula
1 papryka czerwona
30 g kiełków fasoli
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
olej do smażenia
sos
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka sosu Sambal
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
Przygotowanie:
Składniki sosu ze sobą połączyć, pierś kurczaka umyć i pokroić na paseczki i zamarynować - marynować w sosie prze 2h. Makaron gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty i przecedzamy przez cedzak płucząc zimną wodą. Rozgrzewamy wok z olejem, i podsmażamy kurczaka, dodajemy czosnek posiekany drobno z cebulą. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy makaron z warzywami. Wlewamy sos z 1/3 szklanki wody i dusimy 2-3 minuty.