Przepis
Sernik z sercem w środku nie jest prostym przepisem, ale efekt jest bardzo ładny. Osobiście w środku szukałem innego kształtu, ale tu miałem problem z wytworzeniem samemu foremki. Stanęło na sercu pewnie komuś ten kształt się przyda ale to dopiero na walentynki :P
Składniki
Masa serowa:
600 g serka waniliowego homogenizowanego
250 ml śmietany słodkiej 30%
śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
paczka herbatników
Masa truskawkowa:
450g mrożonych truskawek
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Glazura truskawkowa:
4 łyżki cukru
4 łyżki śmietany słodkiej
4 łyżki wody
80g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka czerwonego barwnika w żelu
Dodatkowo:
pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć.
serce
Przygotowanie
1. Truskawki rozmrozić, zblednować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić w 6 łyżkach gorącej wody, po ostygnięciu dodać ją do musu truskawkowego i razem wymieszać. Mus wylać do jakiegoś płaskiego naczynia, ja wykorzystałem tortownice o średnicy 24cm. Po zastygnięciu foremką w kształcie serca wycinamy serduszka i nabijamy kolejne przez środek patyczkiem do szaszłyków. Całość umieszczamy w pojemniku plastikowym, najlepiej umocować patyczek za pomocą taśmy izolacyjnej na środku.
2. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę i ciepłą żelatynę. Całość szybko za nim zacznie tężeć przekładamy do pojemnika pomiędzy sercem z truskawek. pojemnik z sernikiem odkładamy w chłodne miejsca do zastygnięcia.
3. Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w pojemniku. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki sernika. Pojemnik wkładamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i wytrzepujemy sernik . Po wyjęciu układamy go na ułożone herbatniki, tak by z herbatników powstał podkład pod sernik. Całość wkładamy do lodówki.
4. Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody dwie łyżeczki żelatyny. Wodę, cukier i śmietanę zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozdrobnić na małe kawałki i zalać ją gotującym się płynem, od razu szybko mieszać tak by czekolada rozpuściła się i powstała jednolita konsystencja. Do całości dodajemy rozpuszczoną żelatynę, odłożony mus truskawkowy oraz łyżkę barwnika i całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Tak zrobioną glazurę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Gdy glazura zacznie być gęsta, sernik układamy na dwóch szklankach i łyżką oblewamy glazurą z każdej strony. Nadmiar odcinamy nożem, sernik wkładamy do lodówki, glazura stygnie bardzo szybko, więc po chwili sernik powinien być gotowy do krojenia. Smacznego.