Sernik na zimno z sercem

Krzysztof
Przepisy
30.09.2014 13:24
Sernik na zimno z sercem

Przepis

Sernik z sercem w środku nie jest prostym przepisem, ale efekt jest bardzo ładny. Osobiście w środku szukałem innego kształtu, ale tu miałem problem z wytworzeniem samemu foremki. Stanęło na sercu pewnie komuś ten kształt się przyda ale to dopiero na walentynki :P

Składniki

Masa serowa:

600 g serka waniliowego homogenizowanego

250 ml śmietany słodkiej 30%

śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany

3 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

paczka herbatników

Masa truskawkowa:

450g mrożonych truskawek

4 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

Glazura truskawkowa:

4 łyżki cukru

4 łyżki śmietany słodkiej

4 łyżki wody

80g białej czekolady

2 łyżeczki żelatyny

1 łyżka czerwonego barwnika w żelu

Dodatkowo:

pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć.

serce

Przygotowanie

1. Truskawki rozmrozić, zblednować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić w 6 łyżkach gorącej wody, po ostygnięciu dodać ją do musu truskawkowego i razem wymieszać. Mus wylać do jakiegoś płaskiego naczynia, ja wykorzystałem tortownice o średnicy 24cm. Po zastygnięciu foremką w kształcie serca wycinamy serduszka i nabijamy kolejne przez środek patyczkiem do szaszłyków. Całość umieszczamy w pojemniku plastikowym, najlepiej umocować patyczek za pomocą taśmy izolacyjnej na środku.

2. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę i ciepłą żelatynę. Całość szybko za nim zacznie tężeć przekładamy do pojemnika pomiędzy sercem z truskawek. pojemnik z sernikiem odkładamy w chłodne miejsca do zastygnięcia.

3. Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w pojemniku. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki sernika. Pojemnik wkładamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i wytrzepujemy sernik . Po wyjęciu układamy go na ułożone herbatniki, tak by z herbatników powstał podkład pod sernik. Całość wkładamy do lodówki.

4. Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody dwie łyżeczki żelatyny. Wodę, cukier i śmietanę zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozdrobnić na małe kawałki i zalać ją gotującym się płynem, od razu szybko mieszać tak by czekolada rozpuściła się i powstała jednolita konsystencja. Do całości dodajemy rozpuszczoną żelatynę, odłożony mus truskawkowy oraz łyżkę barwnika i całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Tak zrobioną glazurę odstawiamy do ostygnięcia.

5. Gdy glazura zacznie być gęsta, sernik układamy na dwóch szklankach i łyżką oblewamy glazurą z każdej strony. Nadmiar odcinamy nożem, sernik wkładamy do lodówki, glazura stygnie bardzo szybko, więc po chwili sernik powinien być gotowy do krojenia. Smacznego.