Serniczki na zimno

Ewelina
Przepisy
14.06.2014 21:31
Serniczki na zimno

Przepis

Serniczki na zimno

Dzisiaj mam dla Was pomysł na mini serniczki na zimno. Ja przygotowałam je w słoiczkach, bo w założeniu miałam zabrać je do pracy, ale tym razem nic się nie uchowało ;) Połączenie chrupiącej, mocno czekoladowej kruszonki, lekko kwaśnej masy sernikowej i świeżych owoców... zresztą, spróbujcie sami - z pewnością nie pożałujecie!

Ps. wybaczcie rączkę Synka, ale nie mógł doczekać się swojej porcji ;)

Serniczki na zimno

Z podanych składników przygotowałam 6 porcji w słoiczkach o pojemności 220 ml, ale spokojnie można zrobić ich 8, zostawiając więcej miejsca na owoce.

Składniki na spód:

40 g gorzkiej czekolady

50 g miękkiego masła

2 łyżki kakao

200 g płatków pełnoziarnistych (użyłam Nestle Fitness)

1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

0,5 kg twarogu sernikowego (bez dodatków)

100 g jogurtu naturalnego

100 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody

Płatki pokruszyć przy użyciu blendera lub w misie robota kuchennego. Dodać roztopioną czekoladę, miękkie masło, kakao i puder. Miksować do powstania kruszonki o konsystencji bardzo grubego piasku. Przełożyć do słoiczków, pucharków lub szklaneczek.

Do misy robota kuchennego wrzucić twaróg, jogurt naturalny, cukier puder i sok z cytryny. Zmiksować. Powoli wlewać jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę, ciągle miksując.

Gotową masę sernikową przełożyć na kruszonkę.

Schłodzić w lodówce.

Podawać ze świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami lub z wiśniami w syropie.

Smacznego ;)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną