Przepis
Kruchy spód bez pieczenia
1 opakowanie ciastek
70 g masła (bardzo miękkiego)
Masa serowa
100 ml śmietanki 30%
90 g cukru kryształu
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka
450 g serka homogenizowanego waniliowego
60 ml wody
20 g żelatyny
300 ml ubitej śmietanki 30%
Kruchy spód
Przygotowujemy kruchy spodu bez pieczenia. Ciastka dokładnie kruszymy i łączymy z miękkim masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Rozkładamy mieszankę masła i ciastek, mocno dociskamy do dna.
Masa serowa
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnku umieszczamy metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy.
Gdy masa uzyska odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelującą masę łączymy z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5-2 godzin.
Jak podawać
Dekorujemy ubitą śmietaną i owocami.