Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Ewelina
Obiad
24.07.2015 10:56
Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Składniki

5 - 6 sporych papryk

farsz:
700 gramów mielonej wieprzowiny
100 gramów ryżu
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, słodka papryka, czarny pieprz

zalewa:
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100 gramów drobno startego żółtego sera

Przepis

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, lekko studzimy.

Mięso przysmażamy z posiekaną cebulką, dodajemy przyprawy, smażymy jeszcze około 10 minut, na końcu dodajemy koncentrat, mieszamy dokładnie i dalej smażymy do połączenia składników.

Farsz lekko studzimy, następnie dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Z papryk odcinamy wierzchy i wydłubujemy gniazda nasienne, wypełniamy je farszem, przykrywamy "czapeczkami".

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy papryki i pieczemy około 50 minut.

UWAGA: Po około 20 minutach od początku pieczenia zdejmujemy czapeczki by się nie spiekły zanadto.

Na około 5 - 8 minut przed końcem pieczenia farsz posypujemy startym serem i pieczemy do rozpuszczenia sera.