Przepis
NALEŚNIKI – u mnie 9 sztuk na patelni o średnicy 21 cm:
1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
2 jajka rozmiar L
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody + około 1/4 szklanki do nadania odpowiedniej konsystencji
szczypta soli
olej do smarowania patelni
FARSZ:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
20 dag mielonego mięsa z indyka
1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej – można dać więcej w zależności od upodobań
1 średnia czerwona papryka
puszka 340 g kukurydzy konserwowej
1 pomidor
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej
WYKONANIE:
Składniki ciasta na naleśniki zmiksowałam i odstawiłam na kilkanaście minut.
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam w rondlu na rozgrzanym oleju.
Dodałam mięso i obsmażyłam rozbijając łyżką większe grudki.
Dosypałam przyprawę i dodałam kolejno: pozbawioną gniazda nasiennego i białych błon, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę; osączoną z zalewy kukurydzę; sparzonego, obranego ze skórki i drobno pokrojonego pomidora; koncentrat pomidorowy i osączoną z zalewy fasolę.
Całość wymieszałam, przykryłam rondel i dusiłam na wolnym ogniu.
W międzyczasie usmażyłam cienkie naleśniki: każdorazowo smarowałam patelnię umoczonym w oleju zwiniętym ręcznikiem papierowym, wylewałam porcje ciasta i smażyłam z obu stron.
Na ciepłe naleśniki wyłożyłam gorący farsz i zwinęłam je w chusteczkę.