Naleśniki a’la Mexico

Krzysztof
Przekąski
27.09.2014 8:02
Naleśniki a’la Mexico

Przepis

NALEŚNIKI – u mnie 9 sztuk na patelni o średnicy 21 cm:

1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650

2 jajka rozmiar L

1 szklanka mleka

0,5 szklanki wody + około 1/4 szklanki do nadania odpowiedniej konsystencji

szczypta soli

olej do smarowania patelni

FARSZ:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

20 dag mielonego mięsa z indyka

1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej – można dać więcej w zależności od upodobań

1 średnia czerwona papryka

puszka 340 g kukurydzy konserwowej

1 pomidor

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%

puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej

WYKONANIE:

Składniki ciasta na naleśniki zmiksowałam i odstawiłam na kilkanaście minut.

Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam w rondlu na rozgrzanym oleju.

Dodałam mięso i obsmażyłam rozbijając łyżką większe grudki.

Dosypałam przyprawę i dodałam kolejno: pozbawioną gniazda nasiennego i białych błon, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę; osączoną z zalewy kukurydzę; sparzonego, obranego ze skórki i drobno pokrojonego pomidora; koncentrat pomidorowy i osączoną z zalewy fasolę.

Całość wymieszałam, przykryłam rondel i dusiłam na wolnym ogniu.

W międzyczasie usmażyłam cienkie naleśniki: każdorazowo smarowałam patelnię umoczonym w oleju zwiniętym ręcznikiem papierowym, wylewałam porcje ciasta i smażyłam z obu stron.

Na ciepłe naleśniki wyłożyłam gorący farsz i zwinęłam je w chusteczkę.