Przepis
SKŁADNIKI na około 15-16 sztuk:
250 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
około 150 ml mleka
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oleju słonecznikowego
WYKONANIE:
Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać miód i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę z solą, dodać zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wyrośnięte drożdże.
Najpierw wymieszać łyżką dodając stopniowo pozostałe mleko – cała mąka powinna się związać z płynem – a następnie dolać olej i zagnieść dłonią.
Wyłożyć na deskę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po wyrośnięciu przebić, krótko wyrobić i utoczyć kulki o średnicy około 4 cm.
Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu)