Włoskie bułeczki czosnkowe

Krzysztof
Przekąski
27.09.2014 8:09
Włoskie bułeczki czosnkowe

Przepis

SKŁADNIKI na około 15-16 sztuk:

250 g mąki pszennej tortowej

15 g świeżych drożdży

około 150 ml mleka

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki soli

3 ząbki czosnku

łyżeczka suszonej bazylii

łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka oleju słonecznikowego

WYKONANIE:

Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać miód i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę z solą, dodać zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wyrośnięte drożdże.

Najpierw wymieszać łyżką dodając stopniowo pozostałe mleko – cała mąka powinna się związać z płynem – a następnie dolać olej i zagnieść dłonią.

Wyłożyć na deskę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po wyrośnięciu przebić, krótko wyrobić i utoczyć kulki o średnicy około 4 cm.

Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu)