Przepis
Boczniakowa pomidorowa z makaronem
Lubię i pomidorową, i grzybową, dlatego połączyłam oba smaki w jednej, pysznej zupie :)
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
2,5 litra wody
4 ziela angielskie
liść laurowy
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera korzeniowego
kawałek pora
łyżka masła sklarowanego
25 dag boczniaków
1 ząbek czosnku
10 dag suchego makaronu świderki
8 dag koncentratu pomidorowego 30% - malutki słoiczek
sól
pieprz
majeranek
opcjonalnie śmietana do zabielenia
Wykonanie:
Opłukaną i obraną ze skóry ćwiartkę z kurczaka zalałam zimna wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku i ugotowałam do miękkości.
Włoszczyznę obrałam i opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekałam.
Mięsko wyjęłam z rondla, bo było mi potrzebne do czegoś innego, do wywaru wsypałam rozdrobnioną włoszczyznę.
Boczniaki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam gąbczaste kawałki ogonka, a kapelusze pokroiłam w dość szerokie paski w poprzek blaszek. Wrzuciłam je na rozgrzane sklarowane masło i obsmażyłam. Pod koniec dołożyłam wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dodałam je do rondla razem z suchym makaronem. Gotowałam na wolnym ogniu do pożądanej miękkości makaronu. Dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Można zupę zabielić śmietaną.