Składniki: 4 duże jajka (białka i żółtka osobno) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (może być cukier puder) 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego (lub odrobinę pasty z wanilii, ekstraktu waniliowego ewentualnie laska wanilii) 500 g dowolnych owoców (u mnie truskawki) cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez około godzinę (lub do tzw. suchego patyczka). Sam spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do zmiksowanej masy, miksując na wolnych obrotach strużką wlewać olej. Przełożyć ciasto, na wierzch wyłożyć owoce i lekko je wcisnąć do środka. Do masy miksera wbić białka i ubić na sztywną pianę.