mniam...mniam...: babka migdałowa

Wielkanoc
17.04.2025 8:06
mniam...mniam...: babka migdałowa

..babka migdałowa to idealny wypiek dla amatorów migdałowych smaków ale i na świąteczny stół, ale nie tylko; moja się trochę kruszyła ale to dlatego że dałam mniej oleju niż w przepisie, jutro piekę ją ponownie i dam już tyle i potrzeba...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2025/04/babka-migdaowa.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Mniam... Mniam...: Babka Migdałowa

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 450 kcal na porcję
  • tłuszcze: 25g
  • węglowodany: 50g
  • białka: 6g

Składniki

  • 200g mielonych migdałów
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 100ml mleka
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przepis

Babka migdałowa to wyjątkowy deser, który zachwyca swoim bogatym, migdałowym smakiem i delikatną konsystencją. Tradycyjnie pieczona na Wielkanoc, ale z powodzeniem sprawdzi się jako pyszna przekąska do popołudniowej kawy przez cały rok. Wyjątkowy aromat migdałów w połączeniu z orzeźwiającym akcentem skórki cytrynowej sprawia, że każdy kęs tej babki staje się niezapomnianym doświadczeniem smakowym. Ten przepis jest łatwy do wykonania, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Co więcej, wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie, przez co możemy cieszyć się domowym wypiekiem bez wychodzenia z domu. Wystarczy odrobina chęci i już po kilkudziesięciu minutach możemy delektować się pyszną babką migdałową, która zachwyci nie tylko domowników, ale również gości. Jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu - od momentu rozpoczęcia pracy w kuchni, do wyjęcia gotowego ciasta z piekarnika, upływa zaledwie nieco ponad godzina. To prosty sposób na przyciągnięcie zapachem i smakiem wiosny do naszego domu.

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść formę do babki.
  • Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając.
  • Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i migdały, a następnie dodaj skórkę z cytryny i mleko. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wygładź powierzchnię.
  • Piecz przez 50 minut, aż wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
  • Po upieczeniu pozostaw babkę do ostygnięcia na kratce.
  • W międzyczasie przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
  • Oblej wystudzoną babkę lukrem i podawaj.
Zamknij ×