Ciasto delicje

Ciasta
18.04.2025 8:06
Ciasto delicje

Instructions 1.Na początku przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy masa stanie się lśniąca, dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, starając się nie zniszczyć piany. Gotowe ciasto przelej do formy o wymiarach około 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż biszkopt się zarumieni. Po upieczeniu odstaw go do całkowitego wystudzenia. 2.W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, a następnie przełóż je do garnka. Dodaj …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zjemto.pl/ciasto-delicje/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Delicje - raj dla miłośników galaretek i biszkoptu

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 270 kcal na porcię
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Białko: 4 g

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 400 ml wrzącej wody
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 opakowanie herbatników

Przepis

Ciasto Delicje to pyszna propozycja dla wszystkich miłośników galaretki oraz lekkiego biszkoptu. Jest to klasyczny deser, który łączy w sobie puszystość biszkoptowej bazy, orzeźwiającą warstwę galaretki oraz delikatną piankę z kremówki. To ciasto zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych, którzy nie mogą odmówić sobie słodkiego przysmaku. Wykończone czekoladową polewą, prezentuje się wyjątkowo na każdym stole. Przygotowanie tego delikatnego ciasta nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich, którzy zdecydują się je zrobić. Można śmiało podawać je podczas rodzinnych spotkań, urodzin czy innych uroczystości. Smacznego!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść i oprósz mąką okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 24 cm.
  • Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z masą.
  • Wylej ciasto do formy i piecz około 25 minut, aż biszkopt nabierze złotobrązowego koloru. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  • Rozpuść galaretki w 400 ml wrzącej wody. Odstaw do lekkiego stężenia.
  • Wylej lekko stężałą galaretkę na powierzchnię biszkoptu, a następnie równomiernie rozłóż herbatniki na galaretce.
  • Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej rozpuszczoną w małej ilości wody i ostudzoną żelatynę. Starannie wymieszaj i wyłóż masę na herbatniki.
  • Na koniec, polej całość roztopioną czekoladą. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aby całe ciasto dobrze się połączyło i stężało.