drożdżowe bułeczki z jeżynami

Ciasta
20.03.2020 17:42
drożdżowe bułeczki z jeżynami

Z podanych składników wychodzi około12 średnich bułek. ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 jajka 1/3 kostki masła ok 3/4 szkl mleka 3 łyżki cukru 150g białego sera, serek homogenizowany, lub serek kanapkowy 1/2 łyżeczki soli 25g drożdży nadzienie: ok 400g jeżyn 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka (ja robię na oko) 100g mąki 60g rozpuszczonego masła chłodnego 60g cukru łyżeczka cukru waniliowego 2,5 szkl mąki pszennej 2 jajka 1/3 kostki masła ok 3/4 szkl mleka 3 łyżki cukru 150g białego sera, serek homogenizowany, lub serek kanapkowy 1/2 łyżeczki soli 25g drożdży nadzienie: ok 400g jeżyn 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka (ja robię na oko) 100g mąki 60g rozpuszczonego masła chłodnego 60g cukru łyżeczka cukru waniliowego do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto; w razie potrzeby można dosypać, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto; w razie potrzeby można dosypać, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia. układamy na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół; odstawiamy przykryte ściereczką na ok 20 minut. układamy na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół; odstawiamy przykryte ściereczką na ok 20 minut. Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2020/03/drozdzowe-bueczki-z-jezynami.html