...pyszne ciasto bez pieczenia robi się je błyskawicznie w sumie nie wiem czy przypomina batonika bo nigdy takiego nie jadłam; ale ciasto bardzo nam posmakowało. Przepis na dużą blachę 25x35cm
🍴 Domowe Maxi King
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcze: 30g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 5g
Składniki
- 200g mlecznej czekolady
- 100g czekolady deserowej
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 100g orzechów laskowych
- 200g herbatników
- 100ml śmietanki 30%
- szczypta soli
Przepis
Każdy z nas czasem pragnie czegoś słodkiego, co rozpływa się w ustach i przynosi chwilę prawdziwej przyjemności. Dlaczego więc nie spróbować przygotować domowej wersji popularnego batonika Maxi King? To przepyszny deser, który łączy w sobie delikatność serka mascarpone, chrupkość orzechów laskowych oraz intensywny smak czekolady. Dzięki temu przepisowi każdy może poczuć się jak król deserów, a jednocześnie mieć pewność, że składniki są świeże i doskonałej jakości. Nie wymaga on dużych zdolności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach, urodzinach czy po prostu jako słodki sposób na poprawę humoru w ciągu dnia. Jeśli szukasz czegoś, co zaspokoi Twój apetyt na coś naprawdę wyjątkowego, domowe Maxi King jest tym, czego potrzebujesz. Zachwyć siebie i swoich bliskich, serwując im kawałek tej przepysznej słodkości.
- Pokrusz herbatniki w misce na drobne kawałki.
- Na patelni upraż orzechy laskowe, aż zaczną delikatnie pękać, a następnie ostudź i posiekaj.
- Rozpuść mleczną czekoladę z połową porcji śmietanki, dodając do niej szczyptę soli, aby wzmocnić smak.
- W innej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem na gładką masę.
- Dodaj posiekane orzechy i pokruszone herbatniki do masy mascarpone i delikatnie wymieszaj.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przełóż masę, formując prostokąt o wysokości ok. 2 cm.
- Schłódź w zamrażarce przez ok. 30 minut, aby masa stężała.
- Rozpuść deserową czekoladę z resztą śmietanki.
- Przestudzoną masę posmaruj czekoladą, po czym wstaw do lodówki, aby czekolada stwardniała.
- Pokrój gotowy deser na małe prostokąty przypominające kształtem oryginalnego batonika Maxi King.