mniam...mniam...: maxi king

Ciasta
06.04.2025 20:42
mniam...mniam...: maxi king

...pyszne ciasto bez pieczenia robi się je błyskawicznie w sumie nie wiem czy przypomina batonika bo nigdy takiego nie jadłam; ale ciasto bardzo nam posmakowało. Przepis na dużą blachę 25x35cm

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2025/04/maxi-king.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowe Maxi King

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcze: 30g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 200g mlecznej czekolady
  • 100g czekolady deserowej
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g orzechów laskowych
  • 200g herbatników
  • 100ml śmietanki 30%
  • szczypta soli

Przepis

Każdy z nas czasem pragnie czegoś słodkiego, co rozpływa się w ustach i przynosi chwilę prawdziwej przyjemności. Dlaczego więc nie spróbować przygotować domowej wersji popularnego batonika Maxi King? To przepyszny deser, który łączy w sobie delikatność serka mascarpone, chrupkość orzechów laskowych oraz intensywny smak czekolady. Dzięki temu przepisowi każdy może poczuć się jak król deserów, a jednocześnie mieć pewność, że składniki są świeże i doskonałej jakości. Nie wymaga on dużych zdolności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach, urodzinach czy po prostu jako słodki sposób na poprawę humoru w ciągu dnia. Jeśli szukasz czegoś, co zaspokoi Twój apetyt na coś naprawdę wyjątkowego, domowe Maxi King jest tym, czego potrzebujesz. Zachwyć siebie i swoich bliskich, serwując im kawałek tej przepysznej słodkości.

  • Pokrusz herbatniki w misce na drobne kawałki.
  • Na patelni upraż orzechy laskowe, aż zaczną delikatnie pękać, a następnie ostudź i posiekaj.
  • Rozpuść mleczną czekoladę z połową porcji śmietanki, dodając do niej szczyptę soli, aby wzmocnić smak.
  • W innej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem na gładką masę.
  • Dodaj posiekane orzechy i pokruszone herbatniki do masy mascarpone i delikatnie wymieszaj.
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przełóż masę, formując prostokąt o wysokości ok. 2 cm.
  • Schłódź w zamrażarce przez ok. 30 minut, aby masa stężała.
  • Rozpuść deserową czekoladę z resztą śmietanki.
  • Przestudzoną masę posmaruj czekoladą, po czym wstaw do lodówki, aby czekolada stwardniała.
  • Pokrój gotowy deser na małe prostokąty przypominające kształtem oryginalnego batonika Maxi King.
Zamknij ×