Sałatka z serem halloumi i jajeczkami przepiórczymi

Kasia
Sałatki
31.03.2025 15:06
Sałatka z serem halloumi i jajeczkami przepiórczymi

Pyszna sałatka -uwielbiam takie połączenie świeżych warzyw i grillowanego sera halloumi, do tego dodałam jeszcze szynkę parmeńską i jajeczka na twardo i prosty winegret i wyszło pysznie... Polecam

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2025/03/saatka-z-serem-halloumi-i-jajeczkami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sałatka z serem halloumi i jajeczkami przepiórczymi

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Białko: 23g
  • Tłuszcz: 31g
  • Węglowodany: 15g

Składniki

  • 200g sera halloumi
  • 10 jajeczek przepiórczych
  • 1 duża sałata rzymska
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Sałatka z serem halloumi i jajeczkami przepiórczymi to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowych i pysznych potraw. Chrupiąca sałata rzymska, świeże warzywa takie jak ogórek, papryka czy pomidorki koktajlowe nadają tej potrawie lekkości i świeżości. Grzanki z sera halloumi dodają wyjątkowego, słonego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnością jajeczek przepiórczych. Całość łączy się wraz z aromatycznym dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny, co dodaje sałatce kwaskowatego akcentu podkreślającego smak wszystkich składników. Jest to doskonała propozycja na lekki obiad lub kolację, idealnie nadaje się także na przyjęcie dla gości. Przygotowanie jej zajmie tylko kilka chwil, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zachęcam do wypróbowania tej prostej, ale niezwykle smacznej kombinacji składników, która z pewnością stanie się ulubionym daniem w Twoim domowym menu. Smacznego!

  • Pokrój ser halloumi na grube plastry. Następnie rozgrzej patelnię grillową i grilluj ser po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty.
  • Za pomocą garnka zagotuj wodę. Delikatnie włóż jajeczka przepiórcze i gotuj je przez 4 minuty. Po ugotowaniu zanurz je w zimnej wodzie, aby łatwo usunąć skorupki.
  • Umyj i osusz sałatę rzymską, potem podrzyj ją na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce.
  • Pokrój czerwoną paprykę i ogórek w cienkie paseczki, a pomidorki koktajlowe przekrój na połowę.
  • Połącz w misce wszystkie warzywa: sałatę, paprykę, ogórek i pomidorki.
  • Obierz ugotowane jajeczka przepiórcze i dodaj do warzyw.
  • Polej całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, delikatnie wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec, nałóż na wierzch grillowane plastry sera halloumi. Podawaj od razu.
Zamknij ×